Založ si blog

Čudáci v parlamente.

Opäť som sa dal na čítanie Ústavy SR.Je to dôsledok udalostí posledných dní.Je zaujímavé prečítať si že poslanec Národnej rady nie je viazaný príkazmi.

Poslanci národnej rady sú volení zástupcovia občanov Slovenskej republiky.Mandát vykonávajú osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi.

Poslanec nadobúda svoje práva a povinnosti zvolením. Na schôdzi národnej rady, na ktorej sa poslanec zúčastňuje po prvý raz skladá sľub, ktorý znie Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.Poslanec sa ujíma svojej funkcie a začína vykonávať svoj mandát zložením sľubu. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu mandátu.

To sú citácie Ústavy SR.

Aká je skutočnosť?

Poslanec ktorý len v náznaku nesúhlasí s názormi svojej strany je prinajmenšom považovaný za čudáka.Ale poslanci sa pri svojej nedotknuteľnosti môžu beztrestne nazývať aj inými výrazmi ako „ČU(D)ÁK“…(vieme svoje).Dokonca prebehli verejnosťou aj také informácie,že si stranícke centrály nechávajú podpísať „nejaké“prehlásenia od nominovaných aby ich mohli „držať pod krkom“pokiaľ by sa rozhodli hlasovať podľa svedomia a nie podľa príkazov.

Aká to môže byť demokratická spoločnosť v ktorej členovia zákonodarnej inštitúcie nedodržujú zákony počínajúc tými najjednoduchšími až po Ústavu?Žeby zákony museli dodržovať len voliči a zvolení nie?

Quo vadis Slovensko. ..

26.09.2013

Dúfam že my p.Henryk Sienkiewicz prepáči ale nič príhodnejšie ako názov jeho diela som nenašiel. Nič nechcem dokazovať.Sú to len“suché“čísla vytiahnuté zo Zbierky zákonov.Ako všetci vieme,tak štátny rozpočet je zákon.Dal som si tú prácu a trošku som sa v tej zbierke zákonov“pohrabal“.Zo začiatku to bol len taký nápad [...]

Kedy spadne posledná kvapka do pohára?

16.09.2013

V článku na SME :“Ešte to nie je s nami také zlé“p.minister Lajčák opisuje ako dostáva výhražné e-maily.Pôvodne som mal pripravenú len krátku reakciu na tento jeho blog,Ale nakoniec som sa rozhodol rozviesť svoje videnie jeho problému viac a napísať k tomu vlastný článok. Pán Lajčák je mi naozaj ľúto že dostávate tie výhražné,urážajúce a [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 96754x
Priemerná čítanosť článkov: 2688x

Autor blogu

Odkazy