Založ si blog

Slovensko, krajina filantropov.

Nechcem sa rozpisovať o tom ako vzniklo slovo filantropia ale pre poriadok na začiatok,sa pokúsim z dostupných zdrojov zadefinovať čo filantrop alebo filantropia je a v súvislosti s akou činnosťou sa používa.Filantropia znamená humanisticky motivovanú dobročinnosť, dávanie peňazí,času alebo úsilia pre podporu obecne prospešného účelu, zpravidla v dlhšiom  časovom horizonte a s jasne definovanými cieľmi. V obecnejšej polohe je možno filantropiu chápať ako akýkoľvek  počin, ktorý smeruje k podpore dobra alebo zlepšovaniu kvality života. Ľudia, ktorí sú známi pre svoje filantropické počiny, se niekedy nazývajú filantropi.

V kratšej verzii by sa dalo povedať že filantrop je človek,ktorý s vlastného dáva niekomu inému aby sa aj on mohol mať lepšie.Ako to vypadá v prípade že túto činnosť vykonáva skupina môžeme vidieť na Slovensku a dalo by sa to krásnym spôsobom vysvetliť v súvislosti s tzv.“Dňom daňovej slobody.“Dopredu sa ospravedlňujem“puntičkárom“ktorí sa dokážu hádať a urážať jeden druhého  na blogoch Pravdy  pri 0,5%nepresnosti pri ekonomických argumentáciách.Zpriemerujem časové obdobie daňovej slobody na 50%-50%,takže 1. polovicu roka robíme na štát a 2.polovicu robíme pre seba.A keďže sa snažím zjednodušiť  tento dosť zložitý problém,berte to čo budete čítať,tiež trošku s rezervou a snažte sa vidieť len princíp.Tých 50% ktoré ide štátu sa musí rozdeliť na viacero častí z ktorých časť ide na chod štátnych inštitúcií.(do toho zahŕňam aj regionálne inštitúcie)Platy vlády,sudcov,poslancov policajtov,primátorov a všetkých ostatných úradníkov sú stanovené zákonom.Len háčik je v tom že sú to len základné platy.To čo si môžu mocipáni nadeliť na 1/4 r.1/2r. a kadejakých koncoročných a iných odmenách by som pri ekonomickej situácii v akej sa naša spoločnosť nachádza považoval za nadštandart ktorý sa dá nazvať aj filantropickým zlepšovaním kvality života našich úradníkov.

Ďalším filantropickým počinom ekonomicky činných obyvateľov Slovenska by sa dalo nazvať aj vlievanie peňazí do zkvalitňovania života majiteľom a akcionárom zdravotných poisťovní.Veď ako inak nazvať napĺňanie pokladníc ZP a súbežne zo zákona povinnými odvodmi sa ešte ďaľšími finančnými čiastkami poddieľať na záchrane vlastného zdravia,prípadne odstránenia bolesti.

Nad ďalším príkladom filantropie som rozmýšľal akým spôsobom ho prezentovať aby som opäť nebol označený za xenofóbneho,rasistického a fašistického prívrženca ĽSNS.Ale ako sa hovorí“kamarád-nekamarád s čerešne dole“,opíšem túto filantropiu tak ako mi to leží na srdci.Humanisticky motivovaná dobročinnosť, dávanie peňazí  s jasne definovaným cieľom a to jest udržanie životného štandartu našich neprispôsobivých občanov sa už snáď ani nedá nazvať filantropiou ale blbosťou.Blbosťou pre to,pretože túto činnosť prevádza spoločnosť vytvárajúca hodnoty v tomto štáte už desaťročia napriek tomu že je svedkom toho ako tie peniaze investované  do zvyšovania životnej úrovne sa strácajú v bezodnej diere bez akéhokoľvek efektu,snáď okrem zvýšenia životnej úrovne  pár vystriedavších sa „splnomocnencov vlády pre“rómsku“otázku,prípadne vláde poplatných členov nevládnych organizácií.

„Čerešničkou na filantropickej tortičke“by sa dalo nazvať dotovanie Grécka,ktorému ideme prispieť na udržanie si životnej úrovne ktorá je trojnásobkom úrovne priemerného Slováka. A podľa ďalších,najnovších správ  sa ideme poskladať na dorovnanie strát jednej španielskej banky,len aby sa pánovi prezidentovi bankovej rady a menežmentu neznížila životná úroveň,pretože si nemôžu vyplatiť ročné odmeny vo výške viac ako 20 miliónov Eur.  Len ako sa zistilo na toto vylepšovanie životných úrovní Slovensko nemá a musí si na to požičať.

Tak mi prosím vás netvrďte že nie sme na Slovensku filantropi“najfilantropickejší.“

Quo vadis Slovensko. ..

26.09.2013

Dúfam že my p.Henryk Sienkiewicz prepáči ale nič príhodnejšie ako názov jeho diela som nenašiel. Nič nechcem dokazovať.Sú to len“suché“čísla vytiahnuté zo Zbierky zákonov.Ako všetci vieme,tak štátny rozpočet je zákon.Dal som si tú prácu a trošku som sa v tej zbierke zákonov“pohrabal“.Zo začiatku to bol len taký nápad [...]

Kedy spadne posledná kvapka do pohára?

16.09.2013

V článku na SME :“Ešte to nie je s nami také zlé“p.minister Lajčák opisuje ako dostáva výhražné e-maily.Pôvodne som mal pripravenú len krátku reakciu na tento jeho blog,Ale nakoniec som sa rozhodol rozviesť svoje videnie jeho problému viac a napísať k tomu vlastný článok. Pán Lajčák je mi naozaj ľúto že dostávate tie výhražné,urážajúce a [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 96820x
Priemerná čítanosť článkov: 2689x

Autor blogu

Odkazy